مصرف کدام کالای وارداتی قاچاق موجب بیکار شدن تعداد بیشتری از افراد جامعه می شود؟1.پوشاک 2.موبایل

بررسی عوامل مؤثر بر قاچاق کالا و ارز و تاثیر آن بر اقتصاد ملی

مصرف پوشاک قاچاقی موجب بیکار شدن تعداد بیشتری از افراد جامعه می شود

مضرترین کالای قاچاقی وارداتی که به ضرر افراد جامعه است

پاسخ:گزینه 1 لباس

سوال امشب خندوانه سوال مسابقه پیامکی امشب خندوانه شنبه 14 شهریور 94 پاسخ جواب

سوال و جواب خندوانه 15 شهریور شنبه , مصرف کدام کالای وارداتی , قاچاق موجب بیکار شدن تعدا بیشتری از افراد جامعه میشود , خندوانه 14 شهریور , دانلود حسین عرفانی خندوانه امشب شهریور , سوال پیامکی خندوانه 14 شهریور در مورد قاچاق کالا ,

سوال امشب خندوانه سوال مسابقه پیامکی امشب خندوانه جمعه 13 شهریور 94 پاسخ جواب کامل

سوال امشب خندوانه سوال مسابقه پیامکی امشب خندوانه شنبه 14 شهریور 94 پاسخ جواب

سوال خندوانه شنبه14 شهریور همراه با جواب

مصرف کدام کالای وارداتی قاچاق موجب بیکار شدن تعدا بیشتری از افراد جامعه میشود؟؟

1.پوشاک

 

2.موبایل

 جواب گزینه یک یعنی پوشاک

سوال امشب خندوانه سوال مسابقه پیامکی امشب خندوانه شنبه 14 شهریور 94

سوال امشب خندوانه سوال مسابقه پیامکی امشب خندوانه شنبه 14 شهریور 94 پاسخ جواب

سوال امشب خندوانه شنبه 14 شهریور مهمون امشب برنامه خندوانه کیه؟

سوال امشب خندوانه

پرسش امشب خندوانه

بازیگر سرشناس مهمان امشب «خندوانه»

میهمان برنامه خندوانه

عکس/ رونمایی از مهمان امشب خندوانه

عکس/ مهمان امشب خندوانه کیست؟

مهمان امشب فردا شب و روزهای اینده برنامه خندوانه رامبد جوان

مسابقه پیامکی برنامه خندوانه شبکه نسیم

مسابقه ها-تا پایان پخش برنامه تلویزیونی خندوانه

پاسخ سوال پیامکی 14 شهریور خندوانه - خندوانه

پاسخ سوال پیامکی برنامه 14 شهریور - خندوانه

لیست سوالات خندوانه + پاسخ

جواب سوال پیامکی خندوانه 14 شهریور 94

پاسخ سوال پیامکی برنامه خندوانه امشب 14/6/94

جواب سوال پیامکی برنامه 14

جواب سوال پیامکی شنبه 14 شهریور خندوانه

شهریور خندوانه

مهمان امشب خندوانه/ عکس

مهمان امشب برنامه خندوانه

مهمان امشب برنامه جذاب خندوانه

مهمان بسیار ویژه برنامه امشب خندوانه +عکس

سوال امشب خندوانه 14 شهریور 94

http://www.googerd.com/sites/default/files/magazine/cinema/magazinephoto/144139_301.jpg


ادامه روند نابه سامانی تولیدات داخلی؛

واردات و قاچاق چه بلایی بر سر اقتصاد کشور می آورند؟

واردات و قاچاق چه بلایی بر سر اقتصاد کشور می آورند؟
یکی از آسیب های مهم در امر واردات بی رویه لطمه خوردن اقتصاد کشور است و به دنبال آن موجب بیکاری جوانان و تعطیلی کارخانجات داخلی می شود، واردات بی رویه تولید داخلی را به حاشیه برده و به افزایش بیکاری دامن زده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از سامان ما ، قاچاق کالا و ورادات بی رویه در کشور موجب این امر می شود که تولیدات داخلی کاهش یافته و اکثریت کارخانجات و کارگاه ها با مشکل نقدینگی مواجعه می شوند ، چرا که فرهنگی که در کشور ما وجود دارد مردم بیشتر به سمت کالا های خارج از کشور تمایل نشان می دهند،  همه ما فکر می کنیم زمانی که کالایی از خارج از کشور وراد شود کالایی بهتر از کالا داخل است و عمر و کارکرد بیشتری دارد، این در حالی است که در کشور تولیدات بهتر از کالا های خارجی تولید می شود اما به دلیل استقبال نکردن مردم از کالا  و تولید داخلی این امر موجب ورشکستگی کارخانجات و کارگاه ها شده و موجب کاهش تولید ملی، افزایش بیکاری و افزایش ناهنجاری  قاچاق و اعتیاد و ..... در جامعه می شود.

 




واردات بی رویه کالا موجب می شود تا به تدریج قدرت رقابت‌پذیری کالاهای تولید داخل در مقابل کالاهای خارجی کاهش یافته و این کاهش قدرت رقابت است که به اقتصاد کشور لطمه وارد می‌کند نه این که واردات به تنهایی عامل نابسامانی اقتصاد باشد.

وقتی این روند تداوم پیدا کند، کالاهای تولید داخل در نتیجه تورم داخلی با قیمت تمام شده بالاتری مواجه شده و چون نرخ ارز ثابت است، قیمت کالاهای وارداتی ثابت باقی می‌ماند. از سوی دیگر با توجه به پایین بودن نرخ تورم جهانی، این امر کاهش قدرت رقابت تولیدات داخلی در مواجهه با کالاهای وارداتی خارجی را به‌دنبال دارد.

اینکه کالاهای وارداتی مصرفی، واسطه‌ای یا سرمایه‌ای باشد، نسبت به این که اصولا کالاهای ساخته شده کشورهای دیگر از قدرت رقابت بیشتری در اقتصاد کشورمان برخوردار باشد، در درجه بعدی اهمیت قرار می‌گیرد. بالاخره کارخانه تولید‌کننده ماشین‌آلات سرمایه‌ای در داخل کشور نیز محصولاتی تولید می‌کند که باید در سرمایه‌گذاری مورد استفاده قرار گیرد اما زمانی که امکان واردات کالای سرمایه‌ای با قیمت تمام شده کمتر به‌دلیل تورم بیشتر و ثابت ماندن نرخ ارز فراهم شود، کارخانه تولید‌کننده کالاهای سرمایه‌ای یا واسطه‌ای داخلی نیز با کسادی فعالیت مواجه می‌شود.



بنابراین نباید اشتباه کرد که افزایش واردات کالاهای سرمایه‌ای و واسطه‌ای مطلوب بوده و تنها واردات کالاهای مصرفی برای اقتصاد کشور زیان‌بار است. اصل موضوع آن است که ظرفیت‌های اقتصادی کشور در نتیجه این واردات به تدریج تحلیل می‌رود و کارخانه‌های تولید‌کننده داخلی مانند فولاد یا مواد مصرفی غذایی همه آسیب می‌بینند.


بر اساس اصول اقتصادی، وقتی افزایش قیمت‌ها در مجموعه کالاها و خدمات صورت می‌گیرد، این امر به معنای تورم است. اینکه برای مقابله با تورم از طریق اجرای سیاست‌های تنظیم بازار، افزایش قیمت را از کالایی به کالای دیگر منتقل کنیم، قادر به جلوگیری از تورم، افزایش قیمت‌ها و ساماندهی بازار نخواهیم بود بلکه کنترل رشد نقدینگی، جلوگیری از رشد زیاد بودجه و نظارت بر شیوه تأمین مالی دولت از طریق حجم پول، راهکار مقابله با تورم است.

بنابراین وقتی دولت با کاهش تعرفه‌ها کاهش گرانی برخی کالاها را دنبال می‌کند در واقع به ریشه اصلی مشکل توجه نکرده و می‌خواهد به این شیوه مشکل را حل کند.

پدیده قاچاق کالا علاوه بر آثار سوء اقتصادی به عنوان یک چالش اقتصادی و اجتماعی حائز اهمیت است . امروزه این پدیده علاوه بر اینکه به عنوان یک تهدید جدی بر سر راه تجارت آزاد است هزینه های زیادی نیز بر بدنه اقتصادی کشور تحمیل می کند .

قاچاق کالا از یک سو درآمدهای گمرکی و مالیاتی دولت را کاهش می دهد و از طرفی سبب خروج بی حاصل ارز ، فرار گسترده سرمایه ، افزایش بیکاری ، کاهش تولیدات صنعتی داخلی و ... می شود .




اما انچه مسلم است آسیب های جدی است که اقتصاد کشور از قاچاق کالا متحمل می شود قاچاق کالا ضمن خدشه دار کردن اهداف حمایتی دولت موجب از بین رفتن آثار سیاستهای تعرفه ای و غیر تعرفه ای دولت است.
 
بیژن تراکمه کارخانه دار تابلو سازی برق در گفتگو با خبرنگار سامان ما با بیان اینکه واردات کالا ها نه تنها در تولیدات ما باکه در تمامی تولیدات در کشور تاثیر گذار است، اظهار داشت: مواد اولیه تولیدات تابلو های توزیع برق اکثرا وارداتی است.

وی با بیان اینکه کارخانه های صنعتی اغلب مواد اولیه خود را از کشور های اروپایی وارد می کنند، عنوان کرد: در تابلو سازی توزیع برق نیازبه مواد است که در داخل تولید ندارند و خود بنده برای تولید مواد اولیه از شرکت و کارخانه های دیگر این کالا ها را به قیمت بالاتر از حد خریداری و کار تولید را انجام می دهم.

 




تراکمه بیان داشت: در شهرستان سامان اکثریت کارخانه های صنعتی بسته و نیمه تطعیل هستند چرا که دلیل اصلی این امر تامین مواد، رکود در جامعه، کمبود نقدینگی و .... است.


رئیس دانشگاه پیام نور شهرستان سامان گفت: یکی از آسیب های مهم در امر واردات بی رویه لطمه خوردن اقتصاد کشور است و به دنبال آن موجب بیکاری جوانان و تعطیلی کارخانجات داخلی می شود، واردات بی رویه تولید داخلی را به حاشیه برده و به افزایش بیکاری را دامن زده است.

جمشید ابراهیم پور در گفتگو با خبرنگار سامان ما با بیان اینکه یکی از آسیب های مهم در امر واردات بی رویه لطمه خوردن اقتصاد کشور است و به دنبال آن موجب بیکاری جوانان و تعطیلی کارخانجات داخلی می شود، اظهار داشت: واردات بی رویه تولید داخلی را به حاشیه برده و به افزایش بیکاری دامن میزند.
 
ابراهیم پور افزود: در خصوص میزان واردات قاچاق به کشور نیز ارقام بسیار عجیبی مطرح است، اما این هم یک توجیه منطقی نیست که به بهانه جلوگیری از قاچاق و دریافت سود گمرکی، راه واردات انبوه به کشور به صورت رسمی باز شود .


وی با بیان اینکه واردات برخی از کالاهای خارجی که مشابه داخلی آن در کشور وجود دارد غیر ضروری است ، عنوان کرد:باید راهکار و تدبیر مناسبی برای جلوگیری از واردات غیر ضروری به کشور اتخاذ شود از جمله افزایش کیفیت کالاهای داخلی که به دنبال آن موجب گرایش مردم به استفاده از تولیدات داخل می شود.


ابراهیم پور با اشاره بر اینکه توجه ویژه به اقتصاد مقاومتی یکی دیگر از راه های جلوگیری از واردات بی رویه است؛ اقتصاد مقاومتی موجب رشد و ترقی صنایع داخلی می شود تصریح کرد: محصولات ایرانی در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن پیدا می‌کنند، زیرا این اقتصاد ‌تأکید می‌کند، به جای خرید کالای خارجی و روانه کردن درآمدهای کلان به جیب تولیدکنندگان خارجی، سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان داخلی را یاری کنیم.

وی  بیان داشت: از آن جایی که درحال حاضر مساله برند اهمیت ویژه ای یافته است و مردم در خرید کالا توجه ویژه ای بر این موضوع دارند برند سازی در محصولات ایرانی موجب می شود تا مصرف کننده داخلی به سمت برند های ایرانی سوق داده شود

جشمید ابراهیم پور سامانی با تاکید بر اینکه  باید به این نکته هم توجه داشت که مهمتر از همه نقش دولت در این خصوص است، تصریح کرد: دولت باید با کنترل و مدیریت صحیح از واردات کالاهای غیر ضروری و محصولاتی که مشابه داخلی دارد جلوگیری کند و با حمایت از تولیدات داخلی اقتصاد مملکت را سر و سامان دهد نه با واردات.

رئیس داشنگاه پیام نور سامان گفت: طبق جدیدترین آمارهای گمرک، میزان واردات کالاها به کشور به صورت رسمی در ۱۱ ماهه ابتدای سال 93، ۴۸ میلیارد و ۲۵۸ میلیون دلار گزارش شده است و علاوه بر آن بر اساس آمارهای رسمی وزارت کشور و همچنین آمار اعلام شده توسط ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، کشورمان سالانه با حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار کالای قاچاق روبه‌رو است و حدود ۱۸‌ میلیارد دلار از این میزان کالا و ارز ورودی و ۸ میلیارد دلار کالا و ارز خروجی است.

وی با بیان اینکه ازسوی دیگر مجموع آمار واردات قانونی 50 میلیارد  دلاری کالا و 18 میلیون دلاری قاچاق کالا بیانگر آن است که 68 میلیارد دلار کالای وارداتی در اقتصاد ایران وجود دارد، افزود: امسال بیش از دو میلیون نیروی تحصیل کرده وارد بازار کار می‌شوند، باید بررسی شود که کدام بخش می بایست برای این تعداد نیرو ایجاد شغل کند، بخش کشاورزی ما این توان را ندارد،صنعت هم اینگونه است و اگر بتوانیم صنایع بزرگ را در شرایط فعلی حفظ کنیم، برده‌ایم.
 
ابراهیم پور عنوان کرد: دولت برای ایجاد یک شغل در کشور باید بین 80 تا 120 میلیون تومان و برای بخش صنعت باید بین 120 تا 300 میلیون تومان هزینه کند، در صورتی که بخش اصناف هفت میلیون شغل ایجاد کرده بدون اینکه یک ریال بار مالی بر دولت وارد کند.
 
وی با بیان اینکه واردات به کشور در حد و اندازه‌هایی اتفاق می‌افتد که برای اقتصاد کشور مشکل ساز شده‌، تولید داخلی را به حاشیه رانده و به افزایش بیکاری دامن زده است، بیان داشت: بنا بر این در نتیجه واردات بی رویه بحران صنایع اتفاق می‌افتد و تعطیلی کارخانه‌ها را رقم می‌زند و کاهش ظرفیت‌های تولید‌ باعث اخراج کارگران می‌شود و ادامه این روند به قفل شدن اقتصاد منجر می‌شود.
 

 


 
جمشید ابراهیم پور با اشاره به توصیه های مقام معظم رهبری درباره ضرر واردات بی رویه به اقتصاد کشور، گفت: مقام معظم رهبری راهبردهای اقتصادی را مشخص کرده و جلوگیری از واردات بی رویه را یکی از مؤلفه های اساسی آن خواندند.
 
وی افزود: تردیدی نیست که برخی کالاهای وارداتی به کشور غیرضروری است، البته برخی کالاها و محصولات در حالی وارد کشور میشود که نمونه داخلی آن هم تولید میشود که باید تدبیری برای جلوگیری از ورود کالاهای غیرضروری اتخاذ شود.
 
ابراهیم پور با بیان اینکه می بایست در راستای توصیه های مقام معظم رهبری، راهبردی برای جلوگیری از واردات بی وریه اتخاذ کند چرا که این موضوع به مشکل اساسی برای اقتصاد کشور تبدیل شده است، عنوان کرد:منظور حضرت آقا از زیان واردات این نیست که باید دروازده ای کشور را به روی تمام کالاهای اقتصادی ببندیم بلکه ایشان، بحث شان درباره کالاهای است که نمونه داخلی آن نیز وجود دارد.
 
وی افزود: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند بحثهای لفظی کافی نیست و ما باید درباره واردات بی رویه اقدامات اساسی انجام بدهیم.
 
وی با بیان اینکه واردات بی رویه در حال از بین بردن پایه های اقتصاد کشور است، گفت: همه مردم باید در حوزه اقتصاد مقاومتی، دولت و مجلس را یاری کرده و تا آنجا که ممکن است از کالاهای که توسط هموطنان شان تولید شده، استفاده کنند البته تولیدکنندگان داخلی هم باید کیفیت کالای خود را افزایش بدهند.
 

ابراهیم پور با اشاره بر اینکه مقام معظم رهبری بیشترین دغدغه را نسبت به مسائل اقتصادی و معیشتی مردم دارند، افزود: زیان واردات بیرویه به کشور از واردات مواد مخدر هم بیشتر است چرا که واردات بی رویه موجب بیکاری جوانان، تضعیف اقتصاد و تولید ملی شده است.پس می بایست با همدلی وهمزبانی ملت ودولت با تدبیر دولت از واردات بی رویه جلوگیری نموده ومردم نیز نسبت به استفاده از کالاهای ایرانی و تولیدات داخلی  اقدام لازم وعملی انجام دهند .

باید در راستای حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان دولت برنامه ریزی اقتصادی داشته باشد و اقتصاد مقاومتی که چندین سال است رهبر در فرمایشات سال نو بیان می کنند توجه داشته باشیم علاوه بر دولت خود مردم و به خصوص جوانان باید به دنبال اشتغال هایی باشند که با هزینه کم تولیدات و اشتغال زیادی را به همراه دارد و موجب سود آوری است.
 



در حال حاضر توجه به سخنان رهبر در راستای سیاست اقتصادی  را باید داشته باشیم  و برند سازی در راستای کالاهای داخلی در سطح کشور و جهان باید صورت گیرد، چرا که بیش از نیمی از تولیدات داخلی به خارج صادرات و به صورت مواد خام وارد کشور می شود و در تولیدات مورد استفاده قرار می گیرد و این در حالی است که این امر باید در خود کشور صورت گیرد.

گزارش از زهرا مرادی

انتهای پیام/ر

30 درصد فعالیت‌های اقتصادی غیرقانونی است؛

آمار تکان دهنده از حجم قاچاق کالا/ نابودی سالانه یک میلیون و 750 هزار فرصت شغلی

برخی مسئولان و کارشناسان معتقدند: بیش از 30 درصد از فعالیت‌های اقتصادی کشور به صورت زیرزمینی و غیرقانونی صورت می‌گیرد. در این ارتباط بیش از 50 درصد فعالیت‌های اقتصاد زیرزمینی را قاچاق کالا تشکیل می‌دهد و سالیانه 17.5 میلیارد دلار کالا به صورت قاچاق وارد و حدود 8 میلیارد دلار از کشور خارج می‌شود.
کد خبر: ۴۸۱۴۰۵
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۵ - 07 March 2015
هر 10 هزار دلار کالای قاچاق که به کشور وارد می‌شود، یک فرصت شغلی را از بین می‌برد، واردات قاچاق به کشور سالانه بیش از 17.5 میلیارد دلار برآورد می‌شود؛ به این ترتیب قاچاق کالای مصرفی به داخل کشور ، یک میلیون و 750 هزار فرصت شغلی را در سال از بین می‌برد.

به گزارش خبرنگار تابناک اقتصادی، امروزه مصرف کالاهای خارجی و قاچاق بحرانی است که پیامدهای منفی آن بر جنبه‌های مختلف زندگی سایه افکنده است.

هر چند پدیده قاچاق، یک امر مادی است اما هر پدیده مادی، پیامدهای اجتماعی نیز به همراه خود دارد که در اکثر کشورهای توسعه نیافته به صورت بحران اجتماعی و فرهنگی در می‌آید.

زمانی که کالاهای تولید شده یک کشور از هر طریق، از جمله قاچاق به جامعه دیگر وارد شود چون با نیازها و ساختارهای جامعه میزبان همخوانی ندارد، موجب بی‌هویتی در آن جامعه می‌گردد که از آن به عنوان تهاجم فرهنگی یاد می‌شود.

این واقعیت، پیامدهای پنهان و منفی فرهنگی از جمله مصرف‌گرایی، تجمل‌گرایی، بی‌بند و باری، اسراف و تضعیف اخلاقیات را به همراه دارد.

به همین دلیل است که مقام معظم رهبری از تهاجم فرهنگی به عنوان یک خودکار فرهنگی یاد می‌کند و می‌گوید یک کار آرام و بی‌سروصدایی است که توسعه فرهنگی را دچار اختلال می‌کند.

قاچاق به عنوان مقوله‌ای که در حال حاضر کشورمان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، احساس امنیت و آرامش را که شرط لازم برای تقویت انگیزه‌های سرمایه‌گذاری و سازندگی است، تضعیف می‌کند.

از سوی دیگر کاهش سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی سبب کاهش درآمد ملی، درآمد سرانه و افزایش فقر و تشدید بیکاری می‌شود در حالیکه سود حاصل از قاچاق به جیب عده‌ای خاص سرازیر می‌شود.

قاچاق و توسعه نیافتگی

قاچاق کالا و واردات کالاهای خارجی، یکی از موانع بزرگ برنامه های توسعه است. بخش‌ها یا گروه های ذی نفوذ جامعه وقتی از نظارت اجتماعی، احساس مصونیت می‌کنند، از کانون‌های قدرت استفاده و اقدام به تجارت می کند که در آن نه حق دولت در نظر گرفته می شود و نه مصلحت‌های کلی توسعه ملی.

در سال 1392 حدوداً 14 میلیارد نخ سیگار و به طور معمول هر ساله حدود 2.7 میلیارد دلار منسوجات نساجی شامل پوشاک، پارچه، پتو، کیف و کفش، حدود 3.5 میلیارد دلار کالاهای سلامت محور شامل دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی، خوراکی و آشامیدنی به صورت قاچاق و غیر رسمی وارد کشور می شود که به آن مقدار باید کالاهای ضد ارزشی و ممنوعه که حرام شرعی و غیر قانونی هستند (مثل قاچاق مشروبات الکلی و تجهیزات دریافت ماهواره) را نیز اضافه کرد.

همچنین از جمله کالاهایی که به صورت قاچاق و غیر قانونی از کشور خارج می شود باید به این موارد اشاره کرد: سوخت و فرآورده های نفتی که تا قبل از کاهش قیمت نفت روزانه تا 20 میلیون لیتر به صورت قاچاق از کشور خارج می شود، دارو و برخی کالاهای یارانه ای ، اموال فرهنگی و عتیقه جات.

برخی مسئولان و کارشناسان معتقدند: بیش از 30 درصد از فعالیت‌های اقتصادی کشور به صورت زیرزمینی و غیرقانونی صورت می‌گیرد. در این ارتباط بیش از 50 درصد فعالیت‌های اقتصاد زیرزمینی را قاچاق کالا تشکیل می‌دهد و سالیانه 17.5 میلیارد دلار کالا به صورت قاچاق وارد و حدود 8 میلیارد دلار از کشور خارج می‌شود.

رابطه بین بیکاری و قاچاق کالا علاوه بر اینکه یک رابطه دو طرفه است، بیانگر یک دور باطل نیز است. از یک سوی عدم فرصت شغلی و بیکاری، موجب گرایش افراد به قاچاق می‌شود و از طرف دیگر، قاچاق هم باعث بیکاری می‌شود.




هر 10 هزار دلار کالای قاچاق که به کشور وارد می‌شود، یک فرصت شغلی را از بین می‌برد، واردات قاچاق به کشور سالانه بیش از 17.5 میلیارد دلار برآورد می‌شود به این ترتیب، قاچاق کالای مصرفی به داخل کشور ، فرصت شغلی را در سال از بین می‌برد.

به عبارت دیگر، قاچاقچیان کالا، مقصر اصلی در بیکار شدن یک میلیون و 750 هزار نفر جوان ایرانی هستند. از سوی دیگر، یکی از علل گرایش جوانان به قاچاق در مناطق مرزی، عدم فرصت شغلی جوانان است که از راه قاچاق می‌توانند شاغل شوند و سرمایه‌ای کسب نمایند.

اگر تاثیرات غیرمستقیم قاچاق، بر تولید و بیکار شدن تولیدکنندگان را نیز به آن بیافزاییم، می‌توان با قاطعیت گفت: قاچاق کالا در ایران سالانه باعث از دست رفتن یک میلیون و 750 هزار فرصت شغلی می‌شود.

هر تولیدکننده برای تامین مواد اولیه وارداتی، انواع مالیات، حق بیمه و گمرک را باید بپردازد، طبیعی است که نمی‌تواند با کالایی که بدون پرداخت هرگونه حقوق گمرکی و مالیات که از طریق غیرقانونی به کشور وارد شده رقابت کند.

اشباع بازار از کالای خارجی به ویژه کالاهای قاچاق، عرصه را بر فروش تولیدات داخلی تنگ می‌کند، کاهش مصرف کالاهای داخلی و پایین آمدن آمار تولید صنایع و مراکز تولیدی، سبب ورشکستگی و بیکاری تولیدکنندگان داخلی می‌شود. این بیکاری نیز به نوبه تبعات جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.

قاچاق و هویت اجتماعی و فرهنگی

هر چند که پدیده قاچاق یک امر مادی است اما هر پدیده مادی تغییرات اجتماعی فرهنگی نیز به همراه دارد که در اکثر کشورهای توسعه نیافته به صورت بحران فرهنگی در می‌آید و ارزشها و نظام فرهنگی آن کشور را مورد حمله قرار می‌دهد. جهت شفاف‌تر شدن پدیده تهاجم فرهنگی ضرورت دارد که به ارائه تعریفی از فرهنگ پرداخته شود.

فرهنگ، مجموعه‌ای از اندوخته‌های بشری است که انسانها در حلول قرون و سالیان دراز در اثر تلاش و کوشش انسانها، جهت رفع نیازها، تداوم، بقاء و تکامل خود بوجود آورده‌اند. اگر اندوخته‌ها و کالاهای تولید شده یک کشور، از هر طریق، از جمله قاچاق به جامعه دیگر وارد شود چون با نیازها و ساختارهای آن جامعه همخوانی ندارند موجب بی‌هویتی در جامعه میزبان می‌گردد که از آن به عنوان تهاجم فرهنگی یاد می‌شود.

این پدیده به نوبه خود دارای پیامدهایی از جمله مصرف‌زدگی، تجمل گرایی گسترش زرق و برق‌های کاذب در زندگی است. تبعات این پدیده‌ها باعث می‌شود که فرهنگ مادیات جایگزین معنویت شود و همچنین فرهنگ کار تضعیف گردد، زیرا درآمدهای حاصل از قاچاق که با کمترین هزینه و زحمت کسب می‌شود برخی از افراد را در یک دوره زمانی بسیار محدود، بدون توجیه اقتصادی و تجاری قابل قبول برای عموم مردم، سرمایه‌دار می‌کند و وضع زندگی آنها را تغییر می‌دهد و سایر افراد را تشویق به ارتکاب فساد مالی به جای انجام فعالیت های دیربازده می‌نماید.

این شیوه تحصیل درآمد تبدیل به یک فرهنگ می‌شود و سبب می‌شود که فرهنگ و ارزش کارکردن در بین افراد یک جامعه تضعیف شود. کالاهای قاچاق همچنین به لحاظ فرهنگی، تاثیری مخرب بر الگوی مصرف جامعه دارد. ماهیت این گونه کالاها که عمدتاً غیرضروری هستند جامعه را به سوی تفنن‌طلبی و اتکای منفی به نوعی از تجمل‌گرایی سوق می‌دهد.

از آنجا که انسان موجودی اجتماعی است و هویت او را فرهنگ، شکل می‌ دهد و نیز از آنجایی که زندگی انسان فی نفسه یک زندگی اجتماعی است، از طریق ارضای نیازهای متفاوت خود و به کمک اصول(تعاون در بقا) و (تعاون در تعالی) در صدد برپایی زندگی سعادتمند بر می‌آید.

می‌توان گفت الگوی سعادت اجتماعی بر شرایط و امکاناتی متکی است. این الگو همچنین متکی بر زمانه و زیست جغرافیایی آدمی است. قاچاق کالا اصولاً الگوی مصرف داخلی را تغییر می‌دهد.

هنگامی که کالاهای لوکس با قیمت ارزان وارد کشور می‌شود، بالطبع مصرف اینگونه کالاها افزایش می‌یابد و از این رو الگوی مصرف را به ویژه برای قشر مرفه جامعه که قدرت خرید بیشتری دارند، به سوی استفاده از کالاهای لوکس و مصرفی می‌برد.

البته همواره نرمی از تقاضا برای کالای قاچاق در بین بعضی از اقشار جامعه وجود دارد به محض ورود کالای قاچاق، اثرات تبلیغاتی و نمایش آن ظهور و بروز می‌یابد. بنابراین الگوی مصرف جامعه و پدیده قاچاق اثر متقابل بر یکدیگر دارند. قاچاق کالا از آنجا که عمدتاً حول کالاهای لوکس صورت می‌گیرد و کالاهای اساسی یا مواد اولیه کارخانه‌ها را شامل نمی‌شود آثار منفی فرهنگی بر جامعه می‌گذارد.

قاچاق و بحران اجتماعی

زمانی که در جامعه اختلالاتی پدید آید که تعادل عمومی، عملکرد به هنجار و معمول حیات اجتماعی را به مخاطره افکند، سخن از بحران اجتماعی پیش می‌آید.

زمانی که این بحران عمومی شود بر مجموع ساختارها و نهادهای جامعه، به لحاظ تاخیر و عدم تطابق آنها با انتظارات موجود اثرات منفی خواهد گذاشت؛ یک بحران اجتماعی ناشی از آن است که جامعه توانایی سازمان‌یابی و حفظ نظم اجتماعی را ندارد و فاقد نیرویی درونی برای حل مسایل مرتبط با تطور و توسعه است، قاچاق کالا، بحران‌های اجتماعی ذیل را تشدید می‌کند.

1- تضعیف قبح اجتماعی ارتکاب فساد: با توجه به اینکه دولتمردان هر کشور به عنوان الگوهای جامعه مطرح هستند فساد آنها ارتکاب فساد از سوی دیگران را عادی می‌کند و آنها را به انجام تخلف ترغیب می‌کند. لذا کلیه اقشار جامعه به سهم خود قوانین و مقررات حاکم رانادیده می‌گیرند و قانون‌گریزی تبدیل به یک ارزش و فرهنگ می‌شود.

2- کاهش آستانه تحمل اجرای عدالت: یکی از تبعات منفی شیوع فساد و عدم اعمال مجازات‌های قانونی در مورد صاحبان قدرت سیاسی و اقتصادی، کاهش پیدا کردن تحمل اقشار مختلف در اجرای قانون حتی به شکل منصفانه و عادلانه در خصوص خودشان می‌باشد. از طرفی اگر چنین وضعیتی تداوم پیدا کند، تبدیل به عرف می‌گردد.

3- فرار مغزها: با توجه به اینکه فساد، موجبات انتصاب افراد ناشایسته را فراهم می‌کند و در اثر آن از صاحبان فکر و نظم با دیدگاه‌های مختلف کمتر استفاده می‌شود، این امر سبب می‌شود که افراد متخصص و نخبه به خارج از کشور مهاجرت کنند، زیرا در آنجا امکان بیشتری برای استفاده از توانایی‌های خود دارند.

4- ایجاد شکاف طبقاتی: با توجه به اینکه یکی از پیش شرط‌های تحرک طبقاتی یعنی؛ انتقال از طبقه پایین اجتماعی به طبقه اجتماعی بالاتر، انجام هزینه‌های مالی و ثروت است، لذا اشخاص مختلف به دلیل برخورداری قابل توجه از منابع مالی و ارتباطات گسترده با بخش‌های مختلف، برای انتقال خود و خانواده خود به طبقات بالاتر، سرمایه‌گذاری می‌نمایند. در نتیجه از افراد هم طبقه خود فاصله می‌گیرند و یک نوع شکاف طبقاتی بوجود می‌آید که عامل آن سرمایه‌ای بوده است که از راه قاچاق بدست آمده است.

5- اختلال در فرآیند جامعه‌پذیری: جامعه‌پذیری یعنی پذیرش الگوها و ارزش‌های موجود در جامعه است. در صورت شیوع و فراگیر شدن فساد، به دلیل کاهش قبح اجتماعی، بسیاری از فعالیت‌ها و اقدامات ضد ارزشی مانند ایجاد و احساس عدم اطمینان در جامعه، ایجاد شکاف‌های عمیق طبقاتی، افزایش و تحرک اجتماعی غیرمعمول، کاهش همبستگی بین اعضای جامعه، به هم خوردن انسجام ساختاری جامعه، افزایش احساس فاصله اجتماعی بین طبقات مختلف اجتماعی میزان الگوپذیری افراد و پایبندی آنها به ارزش‌های مشترک تعمیم یافته و معیارهای اخلاقی جامعه را کاهش می‌دهد و باعث گسترش یک نوع جامعه‌پذیری منفی، در بین افراد جامعه می‌گردد و این گونه جامعه‌پذیری سبب می‌شود هر گونه تخلف و بی‌احترامی به قانون و ضدارزش‌های جامعه، به صورت یک ارزش تلقی شود.




حال باید چه کار کرد؟

با توجه به پیامدهای قاچاق کالا می‌توان گفت پدیده قاچاق کالا با فرهنگ و باورها مرتبط است، لذا هرگونه راهکاری می‌‌بایست در جهت تقویت فرهنگ عمومی باشد. برای این کار باید به آموزش افراد جامعه از سطوح ابتدایی و پایین شروع کرد تا بتوان احترام به قانون و قانون‌گرایی را در وجود افراد نهادینه کرد.

بسیاری از کالاهایی که به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود، کالاهای مصرفی بوده و عمدتاً جزء کالاهای اساسی و مورد نیاز مصرف‌کننده نیست بلکه قاچاقچیان سودجو با تبلیغات و ایجاد نیاز کاذب در مصرف‌کننده به مصرف این کالاها در داخل کشور دامن می‌زنند، ضمن اینکه این کالاها معمولاً کیفیت پایین داشته و استانداردهای لازم را به دلیل عدم نظارت مراجع قانونی دارا نیستند، لذا برای تشویق مردم به مصرف کالاهای تولید داخل، از یک طرف باید فرهنگ‌سازی  کرد و از طرف دیگر تولیدکنندگان باید براساس نیازها و نوع کیفیت مورد نظر مصرف‌کننده اقدام به تولید کالا کنند.

امروز استکبار جهانی مصرف‌گرایی را که امری تهاجمی است، تبلیغ می‌کند و ضرورت دارد تا با فرهنگ‌سازی با ابزار رسانه استفاده از کالای داخلی ترویج شود.

تشویق و ترغیب استفاده از کالاهای تولید داخل، تبلیغ مطلوب از تلاش‌های تولیدکنندگان، معرفی و شناسایی آنها به مردم به ویژه با رسانه ملی، استفاده از کارشناسان، مسوولان و مدیران برای بیان مزایای استفاده از تولیدات داخلی و مضرات استفاده از کالاهای خارجی در رسانه‌ها به خصوص صدا و سیما از جمله راهکارهای مبارزه با قاچاق کالا می‌باشد.

قاچاق کالا تا زمانی که برای قاچاقچیان سوددهی داشته باشد، رواج دارد، زیرا اینگونه افراد تاجرانی هستند که مالیات و عوارض پرداخت نمی‌کنند. هر یک از قوای سه‌گانه باتوجه به نوع وظیفه خود، باید شرایط ارتکاب قاچاق را سخت و مشکل کنند تا همواره قاچاقچیان سرمایه خود را در خطر دیده و انگیزه و میلشان به قاچاق کاسته شود، همچنین باید از مدیران کارآمد و سالم در حوزه‌های اقتصادی استفاده شود و با افراد مجرم در هر شغل و سمت برخورد یکسان شود.



در این رابطه بیشتر بخوانید: https://www.tabnak.ir/fa/news/481405/%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%AD%D8%AC%D9%85-%D9%82%D8%A7%DA%86%D8%A7%D9%82-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D9%86%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%AF%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87-%DB%8C%DA%A9-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86-%D9%88-750-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%81%D8%B1%D8%B5%D8%AA-%D8%B4%D8%BA%D9%84%DB%8C © www.tabnak.ir

در این رابطه بیشتر بخوانید: https://www.tabnak.ir/fa/news/481405/%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%AD%D8%AC%D9%85-%D9%82%D8%A7%DA%86%D8%A7%D9%82-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D9%86%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%AF%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87-%DB%8C%DA%A9-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86-%D9%88-750-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%81%D8%B1%D8%B5%D8%AA-%D8%B4%D8%BA%D9%84%DB%8C © www.tabnak.ir